Bananowo-jaglana TARTA PETARDA
Całość zrobisz w 20 minut, a masz na deser kawałek na cały tydzień!
Spód
300g daktyli (najpierw namocz daktyle we wrzątku przez ok 15 min)Z
Płatki kukurydziane/owsiane/ jaglane ok 4 szklanek
1 banan
2 łyżki kakao
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Zblenduj i wygnieć masą foremkę (u mnie 24×24)
Masa
2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej
100g wiórek
Puszka mleka kokosowego (wcześniej wstrząśnij mocno i wsadź do lodówki aby połączyć rzadką i gęstą część)
Miód lub inne słodzidło
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Żelatyna/agar
Pół łyżki kakao
Wierzch
1 banan
łyżka kako
Kaszę gotujesz na mleczku do wyparowania. Po schłodzeniu kaszy dodaj do niej żelatynę wg przepisu. Całość zblenduj z pozostałymi składnikami i wylewasz na spód.
Na wierzchu pokrój banana i posyp kakao
Całość do lodówki!
10/10
Dzięki!
Zrobiłem wczoraj z dziewczyną – petarda!
Zajebiste ! I łatwe do zrobienia 🙂
Mmm pyszności <3